Bulyákiné Pócsi Andrea igazságyügyi írásszakértő
   

Nyitóoldal
Szolgáltatások
Jó tudni
Díjszabás
Referenciák
Szakmai pályám
Törvények és Rendeletek
Linkek


Elérhetőség:
Bulyákiné Pócsi Andrea
Budapest
andrea@irasszakerto.net
06-30-261-9978
14-19 óra között


Jó tudni

  • A hivatalos eljárásokban, pl. perekben, közjegyzők eljárásaiban, rendőrségi ügyekben az igazságügyi szakértők által készített véleményeket veszik figyelembe, a nem igazságügyi szakértők véleményei ezekben az ügyekben súlytalanok.
  • Az írásszakértői vizsgálatok eredménye gyakran nem az, mint amire a megbízó számít. Az eredményt nem tudom garantálni, csak a szakszerűséget. Emiatt szoktam javasolni első körben az előzetes írásszakértői vizsgálatot és a szóbeli véleményközlést. Így a várható eredmény ismeretében el lehet dönteni, hogy kéri-e valaki a teljes részletességgel kidolgozott, pecsétes, írásos igazságügyi szakértői véleményt vagy nem. (Ennek a díja jóval magasabb.) Gyakran az is hasznos információ, és sok fölösleges kiadástól menthet meg, ha tudjuk, hogy melyik irányba ne induljunk.
  • Tekintve, hogy ez lényegében egy összehasonlító elemzés, szükség van összehasonlító mintákra is. Minél több és időben közeli összehasonlító minta áll rendelkezésre, annál jobban megalapozható a szakvélemény. Az időben közeli mintáknak különösen nagy jelentősége van akkor, ha idős, beteg emberek aláírása a vizsgálat tárgya. Ez gyakori például a végrendeletek esetében.
  • Bizonyos esetekben másolati példányok (fénymásolat, szkennelt anyag) alapján is adható szakvélemény, de ez a konkrét esettől függ. Nemleges (kizáró) vélemény ilyen esetekben is adható.
  • Az igazságügyi írásszakértő feladata többnyire nem ér véget azzal, hogy elkészítette az írásos szakvéleményt. Az igazságügyi írásszakértői vélemény benyújtható a bíróságra, a rendőrségre stb. és azt figyelembe is veszik. A későbbiekben a szakvéleményt meg kell védeni, meg kell jelenni a bíróságon, néha más szakértőkkel szemben képviselni kell azt stb. Fajsúlyosabb ügyekben általában ez gyakori.
  • A jelenlegi törvények szerint a kézeredet azonosítás szakkérdésében az igazságügyi írásszakértő adhat szakvéleményt. A 31/2008. (XII. 31.) IRM rendelet szabályozza, mely esetekben kell írásszakértői vizsgálatot végezni, (25. és 26. pontok). A grafológusok nem azonosak jelenleg az írásszakértőkkel. A grafológusok ebben a témában jelenleg nem kompetensek. A hatóságok a grafológusok által, a kézeredet azonosítás szakkérdésében adott véleményeket általában nem veszik figyelembe.
  • Szívesen tartok előadásokat, gyakorlati órákat oktatási intézmények, bankok, biztosítók, posta stb. számára.

Szerző: Bulyákiné Pócsi Andrea / Az oldal szövegezése - az idézett jogszabályok kivételével - nem másolható.